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2013年10月26日土曜日

味のしない果物 - Fruta insípida - Tasteless Fruit





最近スペインのメディアを通じて、ある研究報告が発表された。「不適切な食生活が原因で、幼児、青少年の肥満が増加している」という内容で、保護者や教育者に注意を促すものだった。

確かに、生徒の中でも過体重児の数は増加しつつある。もっとヘルシーな食べ物を食べた方がよさそうな生徒もいる。ひと昔前まで、午前11時の中休みの間食といえば、フランスパンのサンドイッチが定番だった。具はだいたい、エンブティードス(腸詰)、ハム、ツナ缶などで、かなり脂っこいものだった。でも、今は多くの小学生が菓子パンを持ってきている。中学生の中には、ビスケット、ポテトチップス、その他自動販売機で買ってきたような菓子類を食べている生徒もいる。教師たちの間では、比較的ヘルシーな具入りのサンドイッチか果物が主流のようだ。僕のお気に入りサンドイッチは、(前夜にトルティージャ・デ・パタタスが残らなかった場合)、ホームベーカリーで作ったパンにソフトチーズを塗って、ロースハムか生ハムを1枚のせて、最後に山盛りのクレソンをはさむ、というもの。このサンドイッチのせいで、僕は生徒にますます変わり者と思われてしまった。うわさによると、「TVのニュースキャスターみたいな話し方をする上に、“草入り”サンドイッチを食べている先生」と言われているらしい。どうやら、緑色のものが入ったサンドイッチが相当珍しかったようだ。

果物はといえば、全く人気がない。僕が生徒たちの年齢だった頃もそうだった。スペインではデザートに果物を食べることが多い。僕の母も、他の多くの母親と同じように、子供たちにできるだけたくさんの食事をとらせた上で、デザートに果物を出していた。当然、デザートの時にはもう満腹で、何も食べたくない。それに、間食には、果物より他の食べ物の方が子供たちに好まれた。

しかも、かれこれ15年ほど前から、おいしい果物を見つけることがだんだん難しくなっている。八百屋で買う果物は、段ボールを噛んでいるような味しかしない。数年前、地元で果物を生産している人が書いた本を読んだ。その本によると、今日の果物流通システムでは、果物は熟す前に収穫されなければならないのだという。さらに、味より見かけのよい品種、または、季節を問わず栽培できる品種や遺伝子組み換えの品種が優先されるのだそうだ。だから、見かけがきれいで、ピカピカ光っているような果物を見ると、悪い予感がする。味より外見が優先されるなんてばかげている。残念ながら、この国では「買う前に試食する」という習慣が断たれてしまった。この本の著者は、旬の果物、近場でとれた果物を買うよう推薦している。そうすれば、畑で熟した後に収穫された果物である可能性が高くなるからだ。小さくて、形がいびつであることが、逆に品質を保証してくれるのだという。


大人になってから果物や野菜のうまさに気づいた人は多いと思う。そして、多くの人々が、果物や野菜がヘルシーな食べ物で、脂や砂糖の多い加工食品や食べすぎが身体に悪いことを学んだはずだ。生産システムが味を軽視するせいで、若者たちが生野菜や果物のヘルシーな要素だけしか享受できないとしたら?おいしい果物や野菜が貧困層の手の届かない存在になってしまったら?果肉や野菜の葉に広告を載せるスポンサーのおかげで、人々が果物や野菜を買えるような時代が来たら?こんなに残念なことはないだろう。

Fruta insípida

Recientemente ha salido un informe en los medios de comunicación de este país donde se alerta a padres y educadores sobre el aumento de casos de obesidad infantil y juvenil por malos hábitos alimenticios.

Yo creo que es cierto que un número creciente de nuestros alumnos pueden tener cierto sobrepeso, y que podrían comer cosas más sanas. Tradicionalmente, todo el mundo llevaba para las once de la mañana un trozo de barra de pan con algo dentro: bocadillo de embutidos, jamón, atún en aceite: todo bastante grasiento. Pero es que ahora muchos alumnos de primaria prefieren traer bollería industrial, y otros tantos de secundaria simplemente sacan galletas, patatas fritas o similares de las máquinas. Entre los profesores es más común ver bocadillos de contenido más saludable o fruta. Uno de mis bocadillos favoritos (cuando no sobró tortilla de patata de la noche anterior) es de pan casero con queso de untar o una loncha de jamón dulce o salado y un buen montón de canónigos. Eso ha acentuado entre mis alumnos mi imagen un poco extravagante, ya que comentan que, además de hablar como los de las noticias de la tele, como “bocadillos de hierba”, porque el color verde no es algo que vean mucho dentro del pan.

¿Y la fruta? No la quieren ni ver. Francamente, cuando yo tenía su edad, tampoco. Aquí se come fruta como postre, y me madre, como el resto de madres de su época, pensaba que lo mejor que podía hacer con sus hijos era hacerlos comer todo lo posible. La consecuencia fue que no solíamos llegar al postre con hambre, y entre comidas, como el resto de chavales, preferíamos otras cosas a la fruta.

Además, desde hace unos quince años, cada vez es más difícil encontrar fruta sabrosa. Ahora, muchas veces los productos de las fruterías te dan la sensación de estar mascando cartón. Hace unos años, leí un libro escrito por un productor de fruta que vive por aquí. Decía, que los sistemas de comercialización de la fruta le exigen cogerla antes de madurar, le obligan a adquirir variedades donde el aspecto prima sobre el sabor, o variedades capaces de ser cultivadas fuera de temporada, o variedades genéticamente modificadas. Cuando veo esas cajas de fruta tan bonita y brillante, todas las piezas exactamente iguales, ya me da mala espina. Es ridículo primar la vista por encima del gusto. Es que es una lástima que aquí se haya perdido la costumbre de poder probar la fruta antes de comprarla. El autor del libro recomendaba el consumo de temporada y de proximidad, porque es más probable que la fruta haya madurado en el campo. Y si las piezas son pequeñas, imperfectas o feas, eso casi se ha convertido en una garantía de calidad.

Muchos hemos acabado descubriendo lo sabrosa que puede ser la fruta o la verdura ya como adultos, y hemos aprendido el valor que tienen para nuestra salud por encima de los alimentos procesados con demasiada grasa o azúcar o la sobrealimentación. Sería una lástima que nuestros jóvenes tuvieran que resignarse únicamente a la parte saludable de estos alimentos frescos porque los procesos de producción les priven del buen sabor, o que fruta y verdura acaben convirtiéndose en productos fuera del alcance de los económicamente débiles, o que tengan que acabar comprándolos gracias a un patrocinador que haga poner publicidad en la pulpa de la fruta o en las hojas de las verduras.




Tasteless Fruit.

Recently, a report appeared in the mass media of this country where parents and teachers were alerted to the increasing number of children and teenagers with overweight because of bad dietary habits.

 think that it could be said that an increasing number of our students have some overweight, and that they may improve their dietary habits. Both students and teachers have a break from 11:00 to 11:30 am and it is almost a tradition to eat something, a piece of bread with something inside: sausage, jamón, tinned tuna fish: quite a lot of fat, indeed. However, nowadays many primary school students prefer industrial pastries with high sugar and fat contents or just get something like cookies, crisps or similar things from vending machines. Among teachers it is more common to see sandwiches with healthier contents or fruit. One of my favourite sandwich (when there is no Spanish omelet left from yesterday´s dinner) is homemade bread with s layer of smeared cheese or maybe ham or jamón and a good amount of lamb’s lettuce. That fact has enforced somehow the image some of them have of me as a bit extravagant, because I do not only speak like those news readers on TV, but I also eat “grass sandwiches”, because green is not anything they usually see in sandwiches.

And fruit? They cannot stand it. Honestly, we I was a teenager, I couldn´t, either. Here ,fruit is the typical thing you eat to finish a meal, and I had one of those mothers who firmly believed, that the more you eat, the healthier you are. As a result, there was no place left for fruit at the end of meals, and between meals, young people favoured other alternatives.

Furthermore, it has been harder and harder for the last fifteen years to find tasty fruit. Now, when I am eating greengrocer’s products, I feel as if I was chewing cardboard. Some years ago I read a book written by a farmer living here who lives on the land growing fruit. He wrote, that fruit marketing systems force farmers to pick fruit before it is ripe. They also make them choose plant varieties whose looks are more important than their taste, or those varieties which can be grown out of season, or even genetically modified ones. So when I see those beautiful shiny perfect pieces of fruit in their baskets at the greengrocer´s, I feel uneasy, somehow. It is ridiculous to put looks before taste when the subject is fruit. It is a shame that we have lost the good habit that people could taste fruit before buying it. That farmer advised in his book to buy the fruits of the season and those grown near the place where you live. When the pieces of fruit are smaller, not perfect or a bit ugly, that has almost become a quality guarantee.

Many of us have discovered how tasty fruit and vegetables can be as adults, and we have learnt how valuable they can be for our health in front of those processed foods with too much sugar or fat or in front of overfeeding. It would be a shame that our young people had to keep only the healthy part of fresh products, because food processing deprives them of good taste, and it would be a shame if fresh products wouldn´t be affordable for those with poor incomes. And it would be a shame, if they could only purchase them thanks to a company that used them to place an advert, for instance, in fruit pulp or on vegetables leaves.
  

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