バルセロナで一番快適な季節は春だと思う。快晴、美しい青空、気温20度。そんな天気だと、つい通りに出たくなる。今日は例外だった。朝から空は鉛色、風は冷たく、通りは濡れている。そこで、早めに家を出てチュロスを買いにいった。ホットチョコレートといっしょに朝食に食べるのだ。寒い日は、チュロスをホットチョコレートにひたして食べたくなる。中には、深夜まで遊んだ後、早朝に食べたがる人もいる。
チュロスの生地は、小麦粉、水、塩。これをチュレーラと呼ばれる機械に入れて、星形の筒状に絞り出し、熱々の油で揚げ、適当な大きさに切って、砂糖をまぶして食べる。僕が子供の頃は、チュロスはリボンの形をしていて、葦の茎に結びつけて売られていた。早朝、チュロス売りの大きな声が通りから聞こえくると、買う方も家の窓やバルコニーから大声で注文していた。こうして、チュロスは玄関まで配達されるのだった。
僕の母は、当時の多くの母親と同じように、家で食べられるものは外で買いたがらなかった。というわけで、ある日チュレーラを買ってきた。あまりおすすめはできない。チュロスもフライドポテトと同じで、やっぱりチュロス屋のチュロスにはかなわない。
今、チュロスの人気は昔ほどじゃない。今でもチュロスを食べるのは、チュロスが大好物という人や、夜遊びの後つい食べたがる若者や、一部の子供たちくらいだろう。油のシミがいっぱいついた黄色っぽい紙包みを見ると、眉をひそめる人たちも多い。でも、そんな人たちの中には、ハンバーガーチェーンで外食するのが好きな人もいる。どちらにしても、油と砂糖がたくさんつかわれた食べ物であることに変わりはないのだが。
Desayunar churros
La
primavera en Barcelona es la época más agradable del año: días soleados con un
cielo azul precioso y temperaturas de veinte grados hacen que apetezca mucho
estar en la calle. Hoy ha sido una excepción: hemos amanecido con un cielo plomizo,
el aire frío y las calles mojadas de lluvia. Por eso he salido pronto para
comprar churros para desayunar con chocolate. Cuando hace frío, apetece comer
churros mojados en chocolate caliente. Otras personas prefieren comerlos de
madrugada, cuando vuelven a casa después de una noche de juerga.
Mi
madre, como tantas otras no era partidaria de comprar fuera de casa lo que
creía que podía hacer dentro, así que compró una pequeña churrera. Poco
aconsejable. Pasaba como con las patatas fritas con los churros. Como los de
churrería, en ningún sitio.
Hoy en
día los churros han perdido popularidad, excepto entre los aficionados de toda
la vida, los jóvenes que vuelven de una noche de juerga y algunos niños, porque
mucha gente arruga la nariz cuando ve el típico envoltorio churrero de papel
amarillo lleno de manchas de grasa por fuera. Sin embargo, podría parecer incongruente
que a algunas de esas mismas personas les encante comer en cadenas de
hamburgueserías modernas cuya comida, en el fondo, se basa en mezclar los dos
ingredientes básicos de los churros: grasa y azúcar.
Churros for breakfast
Springtime is the most pleasant part of the year in Barcelona: sunny
days with beautiful blue skies and temperatures over 68ºF make you want to be
out in the street. Today was an exception: at daybreak the sky was
lead-coloured, the air was cold and the streets were wet with rain; so I got
out early to buy some in order to have a breakfast of churros with hot chocolate.
Churros are made with a dough of wheat flour, water and salt, which is
introduced into a special cylindrical device called churrera with a star-shaped hole. The dough goes through this hole
in the form of a long star-shaped tube that is fried in very hot oil. Then, it
is cut into pieces, which are sprinkled with sugar. When I was a child, churros were shaped like a lace in order
to be tied with a piece of reed by the dozen. Street churros vendors just shouted what they had in the early morning,
and customers shouted their orders back from windows or balconies and they got
their breakfast just at their doors.
My mother, among many others, was not for purchasing out what she thought she could make at home, so she bought a small churrera. A bad choice. It happened as with chips. Churros or chips made in a churreria could beat anything you made
at home.
Nowadays, churros are not so
popular anymore, except among all life fans, young people coming back home at
dawn after having fun all night long and some children; because many people
wrinkle their noses when they see the typical yellow paper bag full of churros with lots of greasy spots on the
outside. However, it could seem inconsistent that some of the same people do
love eating in hamburger chain shops whose food, at the end of all, is based in
mixing two of the classical ingredients of churros:
fat and sugar.
0 件のコメント:
コメントを投稿