ビールはワインと並んで、スペイン人が好む飲み物だ。この国で生産されるビールのほとんどはピルゼンタイプで、アルコール度数は5%前後である。
ピルゼン(Plzeň)はチェコの都市で、ここでは1842年から同タイプのビール産業が発達してきた。数年後にはスペインにも上陸し、夏のリフレッシュドリンクとしてブルジョワ階級を中心に広がり始めた。スペインで初期のビールメーカーを設立したのは、ドイツ文化の影響が濃いフランスのアルザス地方出身の人々だった。その多くは今も健在だ。バルセロナで最初にビール産業を興したのはルイス・モーリッツ・トラウトマン(Moritzの創設者)で、19世紀後半になるとアウグスト・クエンツマン・ダム(Dammの創設者)がこれに続いた。マドリードでも同じようなことが起きていた。大手メーカー「マオウ(Mahou)」は、別のアルザス人、カジミロ・マオウ・ビエルハンスに由来する。バルセロナにあるもう一つの大手は「サン・ミゲル(Sant
Miguel)」。当時スペインの植民地だったフィリピンのマニラ市にあるサン・ミゲル地区で生産が始まったことでこの名がついた。
「Damm」のビールは100年以上前から生産されている。一番ポピュラーな銘柄は「Estrella
Damm」で、アルコール度数は5度程度。強めのバージョンが「Voll Damm」(“v”はスペイン語で“b”と発音する。ドイツ語のように“f”とは発音しない)で、アルコール度数は7度ほどある。バルセロナにはDammの旧工場が残っていて、見学することができる(C/ Rosselló, 115, Barcelona)。
若い人たちにとって、「Moritz」のビールは比較的新しいブランドというイメージが強いかもしれない。2004年からメジャーになったこのブランドも、実はDammよりも前から生産され、1980年代まで販売されていた。20年ぶりに発売されたというわけだ。一番売れている銘柄は「Moritz」だが、「Epidor」というやや強めのバージョンもある。Moritzの旧工場もバルセロナに残っていて(Ronda de Sant Antoni 39-43)、同ブランドにちなんだバル=レストランになっている。イベリア半島には他にも、昔から親しまれてきたおいしいビールがある。マドリードの「Mahou」、ガリシアの「Estrella Garlicia」、アンダルシアの「Alhambra」…。ポルトガルにも「Sagres」という素晴らしいビールがある。
「Cerveza(スペイン語で“ビール”の意)」という言葉は、ポルトガル語の「Cerveja(ポルトガル語で“ビール”の意)」と同様、ケルト語の「Cervisia」に語源をもつ。ケルト人は穀物を発酵させた飲み物を「Cervisia」と呼んでいた。一方で、他の多くのヨーロッパ諸国の言語は、ドイツ語の「Bier」を語源としている。英語では「beer」、フランス語では「bière」、イタリア語では「birra」と言う。事実、スペインの若者はイタリア語の「birra」を使うことが多い。たとえば、「Vamos
a tomar unas birras」(ビールを飲みに行こう)と言ったりする。
バルセロナでビールを注文するには何と言えばいいのか。マドリードでビールを注文する時と同じでいいのか。答えはノーだ。
種類
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バルセロナ
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マドリード
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小びん(25cl)
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キントQUINTO
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ボテジンBOTELLÍN
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中びん(33cl)
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メディアナMEDIANA
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ボテージャ、テルシオBOTELLA, TERCIO.
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グラス
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カニャ、トゥボ
CAÑA,
TUBO
|
コルト
CORTO
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大ジョッキ
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ハーラJARRA (50cl.)
タンケTANQUE (1 litro o más)
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ミニまたはカチ
MINI o
CACHI
(1
litro o más)
|
一見どうでもいいようだが、この違いは意外とあなどれない。たとえば、バルセロナのバルで「mediana」を注文したら、330mlのビール瓶が出てくるが、マドリードのバルで「mediana」を頼めば、カフェオレが出てきてしまう。
La cerveza en Barcelona
La cerveza es, junto al vino, una de las bebidas
preferidas en este país. La mayor parte de cerveza que se fabrica en este país
es de tipo Pilsen y tiene una graduación alcohólica que ronda los cinco grados.
Pilsen (Plzeň) es el nombre de la ciudad checa donde se desarrolló
este estilo de cerveza a partir de 1842. En este país la cerveza se introdujo algunos
años después como bebida refrescante de verano y básicamente de la burguesía. Las
primeras marcas de cerveza en este país, muchas de las cuales se mantienen
vivas, fueron fundadas por personas provenientes de una región concreta de
Francia de cultura germánica: Alsacia. El primer productor en Barcelona fue
Louis Moritz Trautmann, seguido después por August Kuentzmann Damm en la
segunda mitad del siglo XIX. En Madrid ocurrió algo parecido. La gran marca
de cerveza “Mahou” debe su nombre a otro alsaciano: Casimiro Mahou Bierhans. La
otra gran marca de cerveza de Barcelona es “San Miguel”. Se empezó a fabricar
por esa misma época en el barrio de San Miguel de la ciudad de Manila, en
Filipinas, por entonces todavía colonia española.
Las cervezas “Damm” se
han fabricado durante más de cien años. La más popular es “Estrella Damm” y
tiene una graduación alcohólica de unos 5 grados La versión más fuerte es la “Voll
Damm” (la “v” se lee como una “b” en español, no como en alemán “f”) y tiene
unos 7 grados. La antigua fábrica de cervezas Damm de Barcelona se puede
visitar en la calle Rosselló, 115 de Barcelona.
Las cervezas Moritz son
para muchos jóvenes algo nuevo porque las conocen desde el 2004, pero de hecho
no dejaron de fabricar desde antes que los Damm y hasta los años ochenta. Tras
veinte años, volvieron a hacerlo. Su cerveza más conocida se llama “Moritz”,
pero también tiene una versión un poco más fuerte llamada “Epidor”. En la
antigua fábrica de la Ronda de Sant Antoni 39-43 hay un bar-restaurante dedicado
a esa cerveza. En la península ibérica hay otras cervezas muy buenas de toda la
vida, como la madrileña “Mahou”, la gallega “Estrella Galicia”, la andaluza
“Alhambra” o la portuguesa “Sagres”, que es fantástica.
La palabra “cerveza”, como la portuguesa
“cerveja” provienen del nombre que los celtas daban a una bebida fermentada de
cereales (cervisia). En muchas lenguas europeas, sin embargo, la denominación
proviene de la palabra alemana “Bier”. En inglés “beer”, en francés “bière” o
en italiano “birra”. De hecho, el lenguaje de los jóvenes españoles ha adoptado
la palabra italiana “birra”. Se dice: “Vamos a tomar unas birras”.
¿Cómo pedir cerveza en Barcelona? ¿No es lo mismo
que pedir cerveza en Madrid?
Pues no.
TIPO
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BARCELONA
|
MADRID
|
Botella
pequeña (25cl)
|
QUINTO
|
BOTELLÍN
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Botella
mediana (33cl)
|
MEDIANA
|
BOTELLA,
TERCIO.
|
Vaso de
cerveza de barril
|
CAÑA,
TUBO
|
CORTO
|
Jarra
grande de barril
|
JARRA
(50cl.)
TANQUE
(1 litro o más)
|
MINI o
CACHI
(1
litro o más)
|
Es más importante de lo que parece, porque, por
ejemplo, si pides en Barcelona una “mediana” en un bar, te ponen una botella de
cerveza de 33 cl, y si pides una “mediana” en Madrid, te ponen un café con
leche.
Beer in Barcelona
Together with wine, beer
is one of this country´s favourite drinks. Most part of the beer currently
brewed in Spain is pils beer with about 5% alcoholic strength.
Plzeň is the name of the
Czech city where pils beer was created in 1842. In Spain, beer was introduced
some years later as a refreshing summer drink, basically for the high class. Some
of the most important first Spanish beer trademarks, many of them are still
alive, were founded by people who came from a specific part of France with a
Germanic background: Alsace. The first beer producer in Barcelona was Louis
Moritz Trautmann, followed by August Kuentzmann Damm in the second half of the
19th century. In Madrid, something similar happened. The big beer
trademark “Mahou” owns its name to another Alsatian: Casimiro Mahou Bierhans.
There is another big traditional beer trademark in Barcelona which is “San
Miguel”. Its origin is about the same time, in a neighbourhood of Manila called
“San Miguel” of Philippines capital town. Philippines was a Spanish colony,
then.
“Damm”
beers have a long history: more than one hundred years. The most popular is
“Estrella Damm” (about 5% alcoholic strength). There is a stronger version
called “Voll Damm” (the “v” must be pronounced like “b” for Barcelona, and not
like in German: “f”) and has an alcoholic strength of about 7%. The old Damm
factory in Barcelona can be visited at Rosselló street, 115.
“Moritz”
beers are something new for many young people, because they know them since
their comeback in the year 2004, but, in fact, they began brewing beer before
the beginning of “Damm” until the 1980s. After twenty years, they came back.
Their best known beer is “Moritz”, but they have a stronger version called
“Epidor”. Just in the place where the old factory stood, there is now a bar and
restaurant dedicated to Moritz beer at Ronda de Sant Antoni, 39-43. The Iberian
peninsula is a wine land, of course, but there are many good beers with a long
history, too, such as “Mahou” in Madrid, “Estrella Galicia” in Galicia,
“Alhambra” in Andalucía or “Sagres” in Portugal. That is one of my favourite
ones.
The
Spanish word “cerveza”, and so the Portuguese one “cerveja”, come from the name
that Celt tribes gave to a drink (cervisia) made from fermented cereals. In
many other European languages, the drink
is named with words coming from the German “Bier”. In English it is “beer”; in
French “bière” and in Italian it is “birra”. In fact, Spanish young people have
adopted the Italian word “birra”. They say: “Vamos a tomar unas birras” (Let’s
go to have some beers).
How
can order a beer in Barcelona? Is it not the same as in Madrid?
It is not.
KIND OF
BEER
|
BARCELONA
|
MADRID
|
Small bottle (25cl)
|
QUINTO
|
BOTELLÍN
|
Médium-size
bottle (33cl)
|
MEDIANA
|
BOTELLA,
TERCIO.
|
Glass
of draft beer
|
CAÑA,
TUBO
|
CORTO
|
Pint of
draft beer
|
JARRA
(50cl.)
TANQUE
(1 litre or more)
|
MINI o
CACHI
(1 litre
or more)
|
This
knowledge can be more important than it seems. For instance if you order a
“mediana” at a pub in Barcelona, you will get a beer bottle containing 33cl. If
you order a “mediana” in Madrid, you will get café-au-lait.
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